Het Belang van SPF, DKIM en DMARC DNS-records in de Strijd tegen Spammails

Hoe je spam kunt voorkomen door goede DNS records.

Wat zijn SPF, DKIM en DMARC DNS-records?

Om te begrijpen waarom deze DNS-records zo belangrijk zijn in het voorkomen van spammails, is het goed om te weten wat elk van de records betekent en doet.

SPF record

SPF staat voor de afkorting van Sender Policy Framework. SPF is een DNS-record dat aangeeft welke e-mailservers gemachtigd zijn om namens een bepaald domein e-mails te versturen. Het helpt bij het detecteren van vervalste afzenders en voorkomt dat spammers zich voordoen als legitieme verzenders. Met een goed geconfigureerd SPF-record kunnen e-mailontvangers controleren of een ontvangen e-mail daadwerkelijk afkomstig is van een geautoriseerde bron.

DKIM record

DKIM staat voor de afkorting van DomainKeys Identified Mail. DKIM is een techniek waarbij digitale handtekeningen aan uitgaande e-mails worden toegevoegd. Deze handtekeningen worden gegenereerd door de verzendende mailserver en geverifieerd door de ontvangende mailserver. Hierdoor kunnen ontvangers controleren of de e-mail onderweg niet is gewijzigd en of deze daadwerkelijk afkomstig is van het opgegeven domein.

DMARC record

DMARC staat voor de afkorting van Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance. DMARC is een beleid dat SPF en DKIM combineert en extra beveiligingslagen toevoegt. Het stelt domeineigenaren in staat specifieke instructies te geven aan e-mailontvangers over wat ze moeten doen met e-mails die niet voldoen aan de SPF- en DKIM-controles. DMARC biedt ook rapportagefunctionaliteit om inzicht te krijgen in pogingen tot e-mailspoofing.

Waarom zijn SPF, DKIM en DMARC belangrijk?

Het configureren van SPF, DKIM en DMARC DNS-records biedt meerdere voordelen:

  • Vermindering van spam
    Door SPF, DKIM en DMARC correct te implementeren, kunnen ontvangers met meer vertrouwen e-mails filteren. Dit helpt bij het verminderen van spam, phishing-aanvallen en andere vormen van kwaadwillige e-mail.
  • Bescherming van reputatie
    Met een goed geconfigureerd SPF-, DKIM- en DMARC-beleid bescherm je de reputatie van je domein. Ontvangers kunnen erop vertrouwen dat e-mails met jouw domein als afzender legitiem zijn, waardoor de kans kleiner wordt dat je domein op een zwarte lijst belandt.
  • Verhoogde bezorgbaarheid
    E-mails die voldoen aan SPF, DKIM en DMARC worden als betrouwbaarder beschouwd door e-mailproviders. Dit vergroot de kans dat je e-mails daadwerkelijk bij de inbox van de ontvangers terechtkomen, in plaats van te verdwijnen in de spammap.

Hoe controleer je jouw SPF-, DKIM- en DMARC-records?

Het is aan te raden om na te gaan of jouw SPF, DKIM en DMARC DNS-records correct geconfigureerd zijn. Gelukkig zijn er online tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Hier zijn enkele handige links waar je jouw records kunt controleren:

Kom je uit op fouten of weet je niet goed of je de controle juist hebt uitgevoerd? Ik help je graag verder. Klik onderaan het artikel op “Neem contact op” of bel me op het telefoonnummer dat je boven- en onderaan de website kunt vinden.

Conclusie

Het implementeren van SPF, DKIM en DMARC DNS-records is essentieel om spammails tegen te gaan en de beveiliging van jouw e-mails te versterken. Door deze records correct in te stellen, kun je de kans op e-mailspoofing, phishing en andere vormen van kwaadwillige e-mail verminderen. Het versterkt ook de reputatie van jouw domein en vergroot de bezorgbaarheid van je e-mails.

Als je hulp nodig hebt bij het configureren van SPF, DKIM en DMARC voor jouw domein, sta ik voor je klaar. Neem gerust contact met ons op via de contactgegevens onderaan deze pagina of klik op “Neem contact op” en ik zal je graag begeleiden bij het opzetten van deze records voor de beste bescherming.

Vergelijkbare berichten