Het einde van Joomla! 3: Een stap vooruit met Joomla! 4 of overstappen naar WordPress?

Joomla! 3 vervangen door Joomla! 4 of Wordpress

Het kiezen van het juiste contentmanagementsysteem (CMS) voor je website is een beslissing die je neemt om er weer een paar jaar tegenaan te kunnen. Gemiddeld is dat zo’n drie tot vijf jaar, maar ik ken gevallen waarbij het al zeker acht jaar als een zonnetje draait. Als je momenteel Joomla! 3 gebruikt, vraag je je misschien af of het de moeite waard is om over te stappen naar Joomla! 4 of om over te stappen naar WordPress. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus laten we ze eens van dichterbij bekijken.

Toch al de keuze gemaakt? Ik help je graag bij het bouwen van jouw nieuwe website.

Joomla! 4 bewaart je inhoud

Laten we beginnen met de voordelen van overstappen van Joomla! 3 naar Joomla! 4. Een van de grootste voordelen is dat de content niet gemigreerd hoeft te worden. Joomla! 4 is ontwikkeld met het oog op een soepele upgrade vanuit Joomla! 3, wat betekent dat je geen ingewikkelde migratieprocessen hoeft te doorlopen om je bestaande inhoud over te zetten. Dit kan veel tijd en moeite besparen, vooral als je een grote website hebt met veel pagina’s en artikelen.

Aan de WordPress-kant is het belangrijk om op te merken dat het migratieproces van Joomla! 3 naar WordPress wel complex kan zijn. Je moet inhoud, gebruikers, afbeeldingen en andere gegevens migreren naar het WordPress-platform. Hoewel er hulpmiddelen beschikbaar zijn om deze migratie te vergemakkelijken, kan het nog steeds een uitdagende taak zijn, vooral als je website omvangrijk is.

Let op: Joomla! 3 wordt nog maar tot 17 augustus 2023 voorzien van updates. Wacht dus niet te lang met overstappen.

WordPress biedt vrijheid in pagina’s opbouwen

Aan de andere kant, als we kijken naar het overstappen van Joomla! 3 naar WordPress, heeft WordPress een belangrijk voordeel: de Gutenberg block editor. Gutenberg biedt een intuïtieve en flexibele manier om inhoud te creëren en te bewerken met behulp van blokken. Dit stelt gebruikers in staat om gemakkelijk complexe lay-outs te maken zonder enige technische kennis. Het kan vooral handig zijn als je regelmatig nieuwe content creëert en een visueel aantrekkelijke website wilt hebben.

Joomla! 3 template soms niet geschikt voor Joomla! 4

Een nadeel van Joomla! 4 is dat waarschijnlijk het Joomla! 3-template niet meer geschikt is om te gebruiken. Joomla! 4 brengt belangrijke veranderingen met zich mee op het gebied van architectuur en technologie, waardoor oudere templates mogelijk niet compatibel zijn. Dit betekent dat je mogelijk een nieuw template moet aanschaffen of aanpassingen moet doen aan je bestaande template om het te laten werken met Joomla! 4. Dit kan extra kosten en inspanningen met zich meebrengen.

De beste keuze

Zoals altijd is het maken van een keuze afhankelijk van de factoren die meespelen, zoals de grootte en complexiteit van een website. Persoonlijk gaat mijn voorkeur steeds meer uit naar WordPress, omdat ik uit ervaring weet dat dat voor veel website-eigenaren prettiger in beheer is dan Joomla!. Echter, als je als eigenaar Joomla! 3 gewend bent en er prettig mee kunt werken, dan zal Joomla! 4 ook wel een prima keuze zijn.

Ben je benieuwd naar wat voor jou de beste keuze is? Wacht niet tot 17 augustus, maar neem contact met me op en laat me jou helpen bij het adviseren in de beste stap. Het is er namelijk één die je weer voor een aantal jaar moet nemen.

Vergelijkbare berichten