De 2CV webshop van Eendenspul die onder de motorkap een upgrade onderging

Elke auto komt een keer aan de beurt als het gaat om vervangen van onderdelen. Of die nu zichtbaar aan de buitenkant zitten of onder de motorkap. Ook bij de webshop van Eendenspul was het niet anders. Hoewel de webshop altijd als een zonnetje heeft gedraaid, werd het nu tijd voor een upgrade naar Joomla! 4 en de laatste versie van Virtuemart.

Tijdens het upgraden liep ik tegen aardig wat ongemakken aan, zoals de incompatibiliteit van het Joomla! thema en extensies die niet of nauwelijks geschikt waren voor Joomla! 4. Omdat ik tijdens het upgraden telkens tegen fouten in de – door de vorige ontwikkelaar aangekochte – template aanliep besloot ik daarom het thema maar zelf opnieuw te ontwikkelen en daarbij de nieuwere standaarden toe te passen. Denk hierbij aan het gebruik van Bootstrap 5 in plaats van Bootstrap 2, het zoveel mogelijk uitfaseren van jQuery en het werken met SCSS in combinatie met CSS variabelen.

Ook werd ik beloond door geduldig af te wachten tot de derde partij ontwikkelaars hun extensies ook zover hadden dat ze geschikt waren voor Joomla! 4. Waar ik overigens nog versteld van stond is de eenvoudig waarmee Virtuemart opgewaardeerd kon worden van versie 3 naar 4. Dat leverde nauwelijks problemen op.

Al met al mag het resultaat er wezen en kan Eendenspul weer heel wat jaartjes ertegenaan met hun vernieuwde shop. Je kunt het resultaat bekijken op https://eendenspul.nl.

Heb je ook een website die nog op Joomla! 3 draait? Wacht dan niet te lang, want de tijd dringt. Op 17 augustus valt Joomla! 3 officieel buiten de ondersteuning als het gaat om nieuwe updates. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Vergelijkbare berichten